Utolsó kommentek

  • bulanzsé: <3 Sok az okos és kevés az ész? Ez aztán már igazán a vész. Erre aztán el lehet mondani, hogy i... (2011.02.16. 14:12) Nem is Hitler volt, hanem a MÁV!
  • FeroxX: a hölgyet megkeresni, molotovot be az ablakán, kocsiját meghúzni vagy felgyújtani (2010.02.11. 17:57) Nem is Hitler volt, hanem a MÁV!
  • Cantona1: @Aardvark: Behineket nem lesz nehéz gyűjteni:) Mondjuk akárki. Ha találsz hint, szóljál! Pricc-Prucc (2010.02.11. 16:38) hinek és behinek
  • Cantona1: Kedves Mindenki! Nagyon megörültem, amikor megtaláltam ezt az oldalt, mivel azt hittem, nagyon ke... (2010.02.11. 16:36) hinek és behinek
  • zsoltix: @illegális: Szerintem Glück inkább, csak ékezetet nem használnak az amcsik. (2010.02.11. 16:23) Nem is Hitler volt, hanem a MÁV!
  • Utolsó 20

lustáknak

mi a kazo és a kazi?

2008.12.29. 14:38 - Aardvark

Címkék: kazi hin behin kazo

Kazohinia annyi, mint az emberi lét tiszta valóságát ismerők országa.

Kazo az a tiszta értelem, ami matematikai egyenesben és világosságban látja maga előtt, hogy mikor hogyan kell tennie, hogy a társadalmon keresztül az egyén a lehető legnagyobb jólétet és kényelmet érje el.

Ennek ellentéte a kazi. Ha például valaki új ruhát vesz ki a raktárból, mikor még a régit használhatná. Vagy ha valaki kényszerítő szükség nélkül zavarja embertársai cselekvését, például szükségen felül, feleslegesen beszélget olyan dolgokról, amik sem magának, sem a másiknak nem jelentenek hasznot, vagy mondjuk, egy kerti pihenőszékre kijelentené, hogy oda más akkor sem ülhet, mikor ő nem ül rajta.

Önmagukat hineknek nevezik, ami talán megfelel az "ember" szónak, de mint minden szó, ez is szándékkal és céllal van kapcsolatban, amint azt az olvasó mindjárt látni fogja.

Ha ugyanis valakinek a viselkedése nem felel meg a kazo törvényeinek, az ilyet nem nevezik hinnek. Viszont ennek elnevezésére is több szavuk van aszerint, hogy az illető ismerethiányból vagy pedig nem akarásból követ el kazi dolgokat. A tudatlanokat belohineknek, az ellenszegülőket behineknek nevezik, és nagyon érdekes az ezekről vallott felfogásuk is.

A belohinek fogalma megfelel talán annak, amit mi az "iskolázatlan" szóval jelölünk. Idetartoznak tehát a gyerekek és azok, akik valami új foglalkozást kezdenek. Ezeket iskolákba küldik, de kényszert alig alkalmaznak, legfeljebb a gyermekkor első stádiumában. Az a meggyőződésük ugyanis, hogy ép ésszel senki sem követ el kazi dolgokat.

 Ezek után már érthetővé válik a harmadik csoportról, a behinekről alkotott véleményük is, akik tehát a természettudományi ismeretek birtokában is kazi dolgokat cselekszenek. Behineknek tekintik nemcsak azt, aki az üveget megeszi, hanem aki egy fáradt embert felállít a padról, vagy fáradtan is feláll hogy egy kevésbé fáradtnak átadja a helyét, úgyszintén aki többet vagy kevesebbet dolgozik, mint amennyit megerőltetés nélkül végezhet, aki más ételét elveszi, vagy sajátját másnak adja, holott önmaga éhesebb stb.

Az olvasó bizonyára észrevette ebből, hogy a behin szó két fogalmat egyesit. Mert aki más ételét elveszi, az nálunk gonosztevő, aki sajátját botorul másnak adja, az bolond. Ők viszont mindkettőt egy szóval fejezték ki: a behinnel, tekintet nélkül arra, hogy valaki magának vagy másnak okoz kárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazohinia.blog.hu/api/trackback/id/tr84846949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balage_ 2009.01.27. 20:18:11

Szia!

Hihi, végre! 12 év telt el, mióta olvastam ezt a könyvet, azóta is meghatározó élmény. Persze a felét se értettem 18 évesen, de azért azóta is rendszeresen elgondolkodtat.

További sok sikert a bloggoláshoz.
Üdv:

Balázs

ergerberger 2009.01.27. 20:27:46

Idézet forrását sürgősen megjelölni a posztban!

Aardvark · http://fulszoveg.blog.hu 2009.01.27. 21:05:44

@ergerberger:
Ha valakinek kétséges: az idézetek a Kazohiniából vannak.

Sailor 2009.01.28. 08:12:59

Hogy mi milyen messze vagyunk a kazótól - elmondhatatlan.
Szerintem is fantasztikus könyv a Kazohínia - kár, hogy kevesen ismerik. Én ezt tenném kötelezően ajánlott olvasmánnyá a suliban, egyetemen.
Persze, a kazo keresése nem mindig egyszerű.
Hajrá, blogger, segíts mindenkinek!


süti beállítások módosítása